Indirilecek KDV Listesi, muhasebe modulunden hazirlanabiliyor. |
Onayli Sürüm |
4.0.14 ve üzeri versiyonlarda desteklenmektedir. |
Ilgili Modül |
Muhasebe |
DB-Update |
Evet |
Gerekli Dosyalar |
Dbupdate Dosyalari (5.0), (4.0), Muhasebe.dll (4.0.14.1692), Muhasebe.dll (5.0.0.87),Muhtrk.dll,Nettrk.dll,Kultrk.dll |
Katma deger vergisi iade talepleri ile ilgili olarak vergi dairelerince su anda VEDOP üzerinden manüel olarak yapilan ve oldukça uzun zaman alan kontroller, vergi dairelerinin kirtasiyecilikten ve bir kisim formalitelerden kurtarilmasi, iade islemlerine hiz kazandirilmasi, KDV iade islemleri açisindan asgarî bir standart getirilmesi ve uygulama birliginin saglanmasi amaciyla KDV Iadesi elektronik ortamda yapilacak, mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri belgeler esas alinarak özet bir rapor halinde vergi dairesinin kullanimina sunulacaktir.
Bu itibarla, iade taleplerinde bulunan müsterilerimizin, internet vergi dairesi üzerinden gönderecekleri “Indirilecek KDV Listesi” nin programdan alinabilmesi desteklendi. |
|
Indirilecek KDV Listesi Parametreleri |
Indirilecek KDV Listesine Fatura, Kasa, Dekont ve Muhasebe modüllerinden girilmis olan alis faturalari getirilebilmektedir. Bu kayitlarin verilecek olan kisitlara göre getirilebilmesi için Indirilecek KDV Listesi Parametreleri ekrani kullanilacaktir. Bu tanimlama ekrani yardimiyla Indirilecek KDV Listesi’ne eklenecek, fatura, kasa, dekont ve muhasebe modullerinden yapilan kayitlardan hangilerinin getirilecegi ve hangi sira ile görüntülenecegi belirlenecektir.
Fatura
Indirilecek KDV Listesi’ne Fatura modülünden getirilecek alis faturalari için herhangi bir kisit verilmesine gerek olmamakla beraber, istenirse “Saha Adi” bölümde bulunan fatura alanlarindan herhangi bir tanesi kullanilarak kisit verilebilir. Örnegin KDV’si 0’dan büyük olanlar getirilsin gibi. Faturalarin ekrana getirilme sirasi da “Siralama” sekmesinden belirlenebilir. Ancak bu siralama sadece rapora getirilecek olan siralamadir. Rapordaki verilerden Excel’e aktarim yapilirken siralama tarihe göre yapilacaktir.
Kasa
Indirilecek KDV Listesi’ne kasa modülünden getirilecek olan bilgiler, gider faturasi olarak Fatura ve Muhtelif sekmesinden girilmis olan kayitlardir. Ayrica bu kayitlarda B Formu seçeneginin isaretlenmis olmasi kosulu aranmaktadir. Örnek kasa kaydi asagidaki gibidir. B formu seçenegi isaretlenmeyen kayitlar rapora getirilmeyecektir. B Formu sahasinin hemen yanindaki Cari Kodu bölümüne de bilgi girilmesi durumunda, olusacak KDV listesine, cari hesaba iliskin vergi dairesi, vergi numarasi gibi bilgiler de getirilecektir.
Dekont ve Muhasebe
Muhasebe ve Dekont modülündeki fis kayitlarinda alis faturasi belgesinin tek basina belirtildigi zorunlu bir alan olmadigi için ek tanimlamalara gerek duyulmustur. Buna göre dekont ve muhasebe modül tanimlamarinda yukaridaki tanimlamalara ilave olarak; girilen dekont / muhasebe kaydinda kdv tutarinin hangi satirdan getirileceginin belirtilecegi “KDV Tutar Kisiti” sekmesi bulunmaktadir. Bunlara ilave olarak, ayni dekont ya da yevmiye fisinde birden fazla belge bulunmasi durumunda tutarlarin neye göre gruplandirilacaginin belirtildigi bir de Gruplama sekmesi bulunmaktadir.
Dekonttan girilmis kayitlarin Indirilecek KDV Listesine getirilebilmesi için gider kaleminin bulundugu satirda B formu parametresinin isaretlenmesi ve Cari Kodu’nun girilmis olmasi gerekmektedir.
Kdv Matrahi gider satirindaki tutar olarak rapora getirilecektir. Ayni satirda KDV tutari da girilmisse KDV tutari da rapora getirilecektir. KDV’nin ayri satirda girilmis olmasi durumunda “KDV Tutar Kisitlari” sekmesinden verilecek olan kisitlar yardimi ile rapora getirilebilecektir. Örnegin hesap kodu 191 ile baslayan hesaplarin getirilmesi için yukaridaki gibi bir tanimlama yapilmaldir.
Ayni dekont içinde birden fazla alis faturasina ait kayit olmasi durumunda gruplama sekmesinden, gruplamanin yapilacagi alanlar seçilebilmektedir. Bu alanlardan öncelikle Dekont No ve Fis No alanlari isaretli olarak getirilmektedir. Bunun disinda bir alan kullanilmak isteniyor ise degisiklik yapilabilir.
Bu ekranda parametreler ekraninda oldugu gibi Fatura, Kasa, Dekont ve Muhasebe sekmelerinden olusmaktadir. Yukarida anlatilan parametreler yardimi ile Indirilecek KDV Listesi olusturulabilecektir.
Ekrandaki sahalarin açiklamalari asagidaki gibidir:
Baslangiç Tarihi/Bitis Tarihi: Indirilecek KDV listesine getirilmesi istenen belgelerin hangi tarih araliginda oldugunun belirlendigi sahadir.
Kayit Getir: Tanimlanan parametreler dikkate alinarak kayitlarin ekrana getirilmesini saglar.
Kaydet: Ekrana getirilmis olan kayitlarin ve manuel düzeltmelerin kaydedilmesi için kullanilan butondur. Kaydet butonuna basildiginda asagidaki gibi bir uyari alinacaktir ve Evet butonuna basilmasi durumunda kayitlar saklanacaktir.
Parametre Degistir: Indirilecek KDV Listesi Parametreleri ekraninin açilmasini saglayan butondur. Bu menüye hizli erisim saglamak amaci ile eklenmistir.
Excel Olustur: Indirilecek KDV listesinin excel formatinda saklanmasi için kullanilmasi gereken butondur. Islem tamamlandiginda ekrana asagidaki uyari mesaji gelecek ve excel dosyasi olusacaktir.
Kayit Getir butona basildiginda ekrana getirilen veriler asagidaki gibidir. Ekrana bos olarak getirilmis olan sahalara grid ekrandan manuel giris yapilabilmektedir. Bu veriler girildikten sonra “Kaydet” butonuna tekrar basilarak kayitlar saklanabilmektedir. Kayit Getir butonuna tekrar basildiginda saklanmis olan veriler de ekrana getirilecektir.
Raporda yapilmasi gereken tüm düzenlemeler tamamlandiktan sonra Excel dosyasi olusturulabilir. Bunun için “Excel Olustur” butonuna basilmalidir. Olusan excel dosyasi asagidaki gibidir.
|