ERP Nedir? Enterprise Resource Planning nasıl çalışır? İş süreçleri ile ilgili tüm soru ve cevapları ERPNe.org'da.
Ülkemizde hızla gelişmekte olan ERP yazılım sektörümüzün, Yerli ve Yabancı ERP işlemlerinin tanıtımı ve kullanıcılarının buluşma noktası olması hedefiyle kurulan sitemize hoş geldiniz. Ülkemizdeki Ne.org konseptinde bir ilk olarak yayın hayatına başlayan ERPNe.org, Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımlarını kullananların bilgi kaynağı/Portal olmak amacı ile kurulmuştur. Genellikle yurt dışında büyük üreticiler tarafından geliştirilen SQL, Delphi, ASP, CSharp gibi teknolojilerin anlatıldığı sitelerin kullandıkları (WhatisSQL, WhatisASP) (Ülkemizde Netsis Nedir, Mikro Nedir, SAP Nedir yada Logo Nedir gibi kullanıcı sorularına) Ne ve nedir konseptinde yeni bir açılım olmasını da hedefleyen ERPNe.ORG' un, ülkemizin uluslararası ERP sektörü içinde hak ettiği yeri almasında ve ERP ürünlerini kullananların bir araya gelerek Yerli ERP'nin gelişmesine katkı sağlayacakları önemli bir kilometre taşı olacağı düşüncesindeyiz. |
SQL Hakkinda Genel Bilgiler |
Yanıt Yaz | Sayfa 12> |
Yazar | |
netsisg
Üye Kayıt Tarihi: 06 Kasım 2006 Durum: Aktif Değil Puanlar: -1 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
Gönderim Zamanı: 11 Kasım 2006 Saat 15:06 |
SQL'nin Çalisma Ve En Çok Kullanilan Komutlar Hakkinda Genel Bilgiler. SQL (Structured Query Language) veri tabanlarindaki verileri islemek için kullanilan yapisal sorgulama dilidir. LIKE: Eger aradigimiz kayitin bulunmasi için tam bir karsilastirma yapamiyorsak o zaman kullaniriz. Mesela isminin bas harfi A ile baslayan isimleri bulmak için ifadesi kullanilir. MAX, MIN, AVG: Verilen degerin en büyügünü, en küçügünü ve ortalamasini bulur. 1999 yilinda giren isçilerin en yüksek ücretinin, en düsük ücretinin ve ortalamasinin ne kadar oldugunu ögrenmek istersek asagidaki ifadeyi kullaniriz. SELECT MAX(UCRET), MIN(UCRET), AVG(UCRET) FROM ISCI WHERE GIRIS_TARIHI>"01.01.1999" MAX en büyük degeri, MIN en küçük degeri, AVG ise seçilen degerlerin ortalmasini bulur. ORDER BY: Tablodan seçtigimiz kayitlari siralamak için kullanilir. Yukardaki örnekte isimleri alfabetik sira ile görmek istersek SELECT DISTINCT ISCI_ADI FROM ISCI ORDER BY ISCI_ADI yazariz. Eger siralamayi tersine çevirmek istersek SELECT DISTINCT ISCI_ADI FROM ISCI ORDER BY ISCI_ADI DESC yazariz. GROUP BY: Genelde istatistik amaçlar için kullanilir. Mesela hangi tarihte kaç isçinin ise alindigini bulmak için SELECT GIRIS_TARIHI,COUNT(*) FROM ISCI GROUP BY GIRIS_TARIHI yazmaniz yeterli olacaktir. Bu ifade size gün bazinda kaç isçinin ise alindigini gösterecektir. Eger belli bir tarihten önce ya da sonrasini isterseniz veya sadece sayinin 10’dan büyük oldugu günleri görmek isterseniz o zaman ifadeyi su sekilde yazmak gerekir SELECT GIRIS_TARIHI,COUNT(*) FROM ISCI WHERE GIRIS_TARIHI>"01.01.1999" GROUP BY GIRIS_TARIHI HAVING COUNT(*)>10 HAVING, grup fonksiyonlarinin kriterleri için kullanilir. SUM, COUNT vb. gibi. UPDATE: Tabloda bulunan bir istediginiz bir veya daha fazla alanin güncellenmesi amaciyla kullanilir. Mesela isçilerin maaslarina % 20 zam yapildigini düsünürsek asagidaki ifade ile bunu tabloda gerçeklestirebiliriz. UPDATE ISCI SET MAAS=MAAS*1.2 Eger maaslarla birlikte aldiklari primleri de %20 oraninda artirmak isterseniz UPDATE ISCI SET MAAS=MAAS*1.2 , PRIM=PRIM*1.2 seklinde bir ifade kullanilir. Ayni zamanda WHERE ifadesini kullanarak sadece belli kayitlar üzerinde güncelleme yapabilirsiniz. DELETE: Tabloda bulunan kayitlari silmek için kullanilir. Eger DELETE FROM ISCI derseniz tüm kayitlari gönderirsiniz. DELETE ifadesini kullanirken dikkatli olun. Buradada yine WHERE ifadesini kullanarak sadece belli kritere uyan kayitlarin silinmesini saglayabilirsiniz. Kötü bir örnek ama olsun, patron 45 yasindan büyük isçileri isten atti (burasi Türkiye, olmaz demeyin) ve kayitlarinin silinmesi isteniyor. O zaman DELETE FROM ISCI WHERE YAS>45 ifadesi kullanilir. INSERT: Tablolara veri girisi yapmak amaciyla kullanilir. INSERT INTO ISCI (ISCI_NO,ADI,SOYADI) VALUES (1000,"AHMET","SAVAS"); Eger giris yaparken tablonun bütün alanlari kullanilacaksa alan isimlerini vermeye gerek yoktur. IKI TABLODAN BIRDEN KAYIT SEÇMEK Isçilerin kimlik bilgilerinin ISCI_KIMLIK tablosunda tutuldugunu kabul ederek bizden ISTANBUL dogumlu olanlarin listesinin istendigini varsayalim. Tablolar birbirine ISCI_NO alani üzerinden iliskili olsun. SELECT A.ISCI_NO, A.ISCI_ADI, B.DOGUM_YERI FROM ISCI A, ISCI_KIMLIK B WHERE B.DOGUM_YERI="ISTANBUL" AND A.ISCI_NO=B.ISCI_NO seklinde bir ifade yazarak listemizi elde edebiliriz. Burada WHERE kosuluna yazdiginiz siranin pek bir önemi yoktur. Her sartta ayni sonuçlari elde ederseniz. Fakat performans açisindan biraz farkeder. Yukardaki ifade SELECT A.ISCI_NO, A.ISCI_ADI, B.DOGUM_YERI FROM ISCI A, ISCI_KIMLIK B WHERE A.ISCI_NO=B.ISCI_NO B.DOGUM_YERI="ISTANBUL" ifadesinden daha hizli çalisir. Çünkü ilk ifadede önce dogum yeri ISTANBUL olan kayitlar seçilir daha bu kayitlara isçi tablosu birlestirilir. Sonraki ifadede ise önce tüm kayitlar birlestirilir, bunlarin arasindan dogum yeri ISTANBUL olanlar seçilir. |
|
Netsisg
|
|
BİLAL
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 01 Şubat 2007 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Puanlar: -1 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
Verdigin bilgiler için çok tesekkür ederim. Veri tabanlari hakkinda fazla bilgiye sahip degilim. Sorum su SQL komutlari nereden girliyor ben hala orda kaldim. Tesekkürler. |
|
HERŞEY BİR FİKİRLE BAŞLAR..
|
|
Vural
Üye Kayıt Tarihi: 29 Ocak 2007 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Puanlar: -1 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
Sql 2000 kullaniyorsan query analyzer adinda bi tool vardir oradan. Sql 2005 de Sql server management studio toolunu kullanmalisin Kullandigin veri tabani üzerinde sag tiklayip new query diyerek sorgulari çalistirabilirsin
|
|
ben de burdayım
|
|
BİLAL
Yeni Üye Kayıt Tarihi: 01 Şubat 2007 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Puanlar: -1 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
Elinde SQL konusunu ve komut yazma mantigini tam olarak anlatabilecek güzel bir e-book olan varsa paylasabilirse sevinirim. Resimli olmasi daha iyi olur.
Tesekkürler......
|
|
HERŞEY BİR FİKİRLE BAŞLAR..
|
|
NeTSiSFoReVeR
Kidemli Üye ANKARA Kayıt Tarihi: 11 Kasım 2006 Konum: Aydın Durum: Aktif Değil Puanlar: 821 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı NeTSiSFoReVeR
Bu mesaj kurallara aykırıysa buradan yöneticileri bilgilendirebilirsiniz.
|
NPP2007
Üye Kayıt Tarihi: 23 Ekim 2007 Konum: İzmir Durum: Aktif Değil Puanlar: 0 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
TESEKKÜRLER...
|
|
emiray
Üye Kayıt Tarihi: 11 Nisan 2007 Durum: Aktif Değil Puanlar: 39 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
Merhaba arkadaslar,
sql hakkinda yararli olabilecegini düsündügüm bir linki sizinle paylasmak istedim. http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/aa260642(SQL.80).aspx |
|
netsis bir tutkudur.Yaşamak Lazım
|
|
(sa)
Üye Kayıt Tarihi: 24 Mart 2007 Konum: izmir Durum: Aktif Değil Puanlar: 9 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
selam
ustad bu link acilmiyor.
denedim ben ama.
saygilar
|
|
(sa)
|
|
(sa)
Üye Kayıt Tarihi: 24 Mart 2007 Konum: izmir Durum: Aktif Değil Puanlar: 9 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
üstad
cok ozur
suan acildi site.
telekom grevinden dolayi internette problem varmis.
su an girebiliyorum.
|
|
(sa)
|
|
emiray
Üye Kayıt Tarihi: 11 Nisan 2007 Durum: Aktif Değil Puanlar: 39 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
denizlide sorun yok.
telekomdaki kablolari zaten sendika görevlileri spagetti çevirmis. |
|
netsis bir tutkudur.Yaşamak Lazım
|
|
gullpasha
Kidemli Üye Kayıt Tarihi: 28 Haziran 2007 Durum: Aktif Değil Puanlar: -5 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı gullpasha
|
slmlar arkadaslar.
Güzel bir döküman hazirlanis ben sahsen sql bilmiyorum fakat 2 haftadir bu sayfda yazilanlar biraz olsun isimi görüyor.
benim istedigim ISCI tablosunu üzreinde çalismisiz ya, netsisg üstadim bu ISCI talosunu bana atabilir misin
Tabloyu görmeden, sql e yeni baslayanlara durum, biraz sanal geliyor.
|
|
NeTSiSFoReVeR
Kidemli Üye ANKARA Kayıt Tarihi: 11 Kasım 2006 Konum: Aydın Durum: Aktif Değil Puanlar: 821 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı NeTSiSFoReVeR
|
|
|
gullpasha
Kidemli Üye Kayıt Tarihi: 28 Haziran 2007 Durum: Aktif Değil Puanlar: -5 |
Mesaj Seçenekleri
Yanıt Yaz
Alıntı gullpasha
|
saol hojam
|
|
sunaedis
Üye Kayıt Tarihi: 19 Mart 2008 Durum: Aktif Değil Puanlar: 0 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
tesekkürler netsisg komutlara çalistim ama group by i ve having count u pek anlamadim netsisteki tablolardan örnek/örnekler göstererek açiklayabilirmisin (mesela tblsthar veya tblcahar olabilir)
|
|
sunaedis
Üye Kayıt Tarihi: 19 Mart 2008 Durum: Aktif Değil Puanlar: 0 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
Ayrica inner join, left join ve rigt join islemlerinin ne ise yaradiklarini örneklerle açiklayabilirmisiniz.
Düzenleyen sunaedis - 26 Ekim 2008 Saat 23:18 |
|
kıl_ark
Üye Kayıt Tarihi: 26 Mayıs 2008 Konum: Ankara Durum: Aktif Değil Puanlar: -1 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
merhaba
bir view olusturdum ama istedigim gibi olmadi bir tane daha olusturdum yine olmadi ikisinide silmek istiyorum ne yapmaliyim
|
|
Conari
Kidemli Üye Kayıt Tarihi: 04 Mayıs 2007 Konum: YSTANBUL Durum: Aktif Değil Puanlar: 3513 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
View ismine sag tikla ve delete yap. code ile delete view XXXXXXXXX
|
|
Netsisden vazgeçemiyorum. Beni engelliyor..
|
|
kıl_ark
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
MERHABA
cari kodlarin son 3 hanesine göre veya stok kodlarinin ortada bulunan 3 karekterine göre gruplandirma ve muihasebedeki ana hesap gibi borç alacak giris çikis toplamlari gibi hesaplama yapmak istiyoruz nasil yapabiliriz. yani mizan alirken ana grup ve mizan hesaplari ile birlikte nasil aliyorsak o sekilde raporlama yapmak istiyoruz. Düzenleyen kil_ark - 23 Mart 2009 Saat 10:58 |
|
mbaykan
Kidemli Üye Kayıt Tarihi: 06 Nisan 2007 Konum: izmir Durum: Aktif Değil Puanlar: 1181 |
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
cari hareket veya cari sabit tablolarindan CARI_KOD alani için RIGHT(CARI_KOD, 3) as BGRUP, stok sabit veya stok hareketleri tablolarindan STOK_KODU için
SUBSTRING(STOK_KODU,4,3) as SGRUP ifadeleri ile yeni alanlar olusturup, bu alanlara göre GROUP BY olarak hazirlayacaginiz view'larda istediklerinizi alabilirsiniz
2. örnek'te vedigim '4' stok kodunun 4. karakterinden baslayip 3 uzunlugunda bir degeri bulacaktir. sizdeki stok_kodunun uzunluguna göre 4'ü degistirirsiniz
|
|
Mehmet Baykan
|
|
kıl_ark
Mesaj Seçenekleri
Teşekkürler(0)
|
arakadaslar netsiste sirket bilgilerinin tutuldugu bir tablo var mi?
|
|
Yanıt Yaz | Sayfa 12> |
Tweet
|
Forum Atla | Forum İzinleri Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |