ERP Nedir? | Türkiye'nin ERP Forum Platformu Ana Sayfa
Forum Anasayfa Forum Anasayfa > SQL > SQL Veri Tabanı İşlemleri
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Stok Kodu degistirme hakkinda
  SSS SSS  Forumu Ara   Etkinlikler   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ERP Nedir? Enterprise Resource Planning nasıl çalışır? İş süreçleri ile ilgili tüm soru ve cevapları ERPNe.org'da.

Ülkemizde hızla gelişmekte olan ERP yazılım sektörümüzün, Yerli ve Yabancı ERP işlemlerinin tanıtımı ve kullanıcılarının buluşma noktası olması hedefiyle kurulan sitemize hoş geldiniz.

Ülkemizdeki Ne.org konseptinde bir ilk olarak yayın hayatına başlayan ERPNe.org, Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımlarını kullananların bilgi kaynağı/Portal olmak amacı ile kurulmuştur.

Genellikle yurt dışında büyük üreticiler tarafından geliştirilen SQL, Delphi, ASP, CSharp gibi teknolojilerin anlatıldığı sitelerin kullandıkları (WhatisSQL, WhatisASP) (Ülkemizde Netsis Nedir, Mikro Nedir, SAP Nedir yada Logo Nedir gibi kullanıcı sorularına) Ne ve nedir konseptinde yeni bir açılım olmasını da hedefleyen ERPNe.ORG' un, ülkemizin uluslararası ERP sektörü içinde hak ettiği yeri almasında ve ERP ürünlerini kullananların bir araya gelerek Yerli ERP'nin gelişmesine katkı sağlayacakları önemli bir kilometre taşı olacağı düşüncesindeyiz.

Stok Kodu degistirme hakkinda

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Topic Seçenekleri Topic Seçenekleri
erdal_sert Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 0
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı erdal_sert Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Stok Kodu degistirme hakkinda
    Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2008 Saat 11:21
Selamlar,

Gördügüm kadariyla Netsis'de stok karti degistirme opsiyonu var.
Fakat bu islemin sql 'deki mantigini anlayamadim,  söyleki:

Netsis'in sql veritabanin'da;
TBLSTSABIT tablosundaki STOK_KODU sahasini update edince diger hareketlerdeki STOK_KODU'larini update eden bir trigger yok, ayrica
TBLSTSABIT tablosu ile aralarinda relation olan ve primary key olan TBLSTSABIT.STOK_KODU Update edildignde relation olan tablolardaki foregin key'leride update eden bir cascade(zorlama) yok.

Bu durumda stok karti kodunu nasil update ediliyor anlamadim ?

Aklima gelen tek alternatif manuel olmasi yani T-SQL ile netsis'in exe'si önce  TBLSTSABIT den eski kodu siliyor sonra yeni kodu insert ediyor. Sonrada STOK_KODU sahasi barindiran tüm tablolardan gene koddan, STOK_KODU sahalarini yeni kod ile UPDATE yapiyor.

Durum bu mudur ?

Neden sorduguma gelince, Netsis'deki stok kodlarinin aynisini tuttugumuz bir veritabani var, bu iki database arasinda baskin olan Netsis yani bir stok kodu netsis den silinince biz digerinden de silliyoruz (trigger ile).
Fakat is netsisde stok kodu degistirmeye gelince degisiyor. Ziraa netsis önce gidip eski stok kodunu siliyor ve bu sirada bizim diger veritabanindaki kod siliniyor.
Ve yeni stok kodu ile update edebilecegimiz bir stok kalmamis oluyor.

Eger Netisi'in stok kodu degistirme mantigini tam anlarsam belki bir çözüm üretebilirim diye düsünüyorum.

Bu konuda fikri yada önerisi olanlara pesinen tesekkür ederim.

Iyi çalismalar.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Puanlar: 3513
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2008 Saat 11:35
dogru söyledin trigger yok, fakat SP var. Adi

NSP_STOKKODU_CHANGE

bunu kendi programinda kullanabilirsin.

Netsisden vazgeçemiyorum. Beni engelliyor..
Yukarı Dön
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı erdal_sert Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 Saat 12:14
Tesekkürler,

Tahmin etigim gibi manuel olarak tablo tablo düzenleme yapiyorlar.
B SP ye biraz müdahele edip içerigini biraz degistirsem, Netsis buna sorun çikarirmi acaba ne dersiniz ?

Gerçi nereden bilecekler ama genede etik açidan dogru olmaz diye düsünüyorum.

Ne dersiniz ?

Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 Saat 15:06

Para verip programi aldi iseniz veritabanida sizindir istediginiz gibi degistirip oynayabilirsiniz.

Zaten netsis müsterilerine veritabani nesnelerine müdahale edilebilecegini belirtiyor.
Yukarı Dön
AyGuMuS Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Puanlar: -5
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı AyGuMuS Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 Saat 15:44
Orjinalini yazan: erdal_sert erdal_sert Yazdı:

Tesekkürler,

Tahmin etigim gibi manuel olarak tablo tablo düzenleme yapiyorlar.
B SP ye biraz müdahele edip içerigini biraz degistirsem, Netsis buna sorun çikarirmi acaba ne dersiniz ?

Gerçi nereden bilecekler ama genede etik açidan dogru olmaz diye düsünüyorum.

Ne dersiniz ?

Orjinal Netsis View - SP - Trigger lari degistirirseniz eger; bu kullanimda bazi sorunlar meydana getirbilir. Eger sorun verdirmeyecek kadar bilginiz var ve ona göre düzenleme yaptiysaniz bile herhangi bir DBUPDATE isleminde NETSIS Orjinal dosyalarini yeniden drop&create edeceginden çalismalainiz silinecektir.
Ya her DBUPDATE den sonra tekrar degisiklikleri tazelemeniz gerekir (pekde mantikli degil unuttugunuzda o degisiklige önemli görevler yüklemisseniz bilgi kaybina ugrarsiniz.) Yada kendinize uygun View - SP - Trigger lar tasarlar ve ayni database de barindirirsiniz...
Netsis burada size karismayacaktir ama yaptiginiz degisiklikler belli bir süre sonra o kadar çogalacak ki mecburen benim yapttigim gibi view ve diger islerinizde KOD lamaya gitmek zorunda kalacaksiniz... Asagidaki gibi bir kodlama kullaniyorum böylece hangi viewi benim yazdigimi ve ne için kullandigimi rahatlikla biliyor ve takip edebiliyorum...

SNW_NDI_??  - Sevket NETSIS NDI View
SNW_NDR_?? - Sevket NETSIS NDER View
SNW_RPR_?? - Sevket NETSIS Serbest Rapor View

SNP_?? - Sevket NETSIS Procedure
SNT_?? - Sevket NETSIS Trigger

Düzenleyen AyGuMuS - 26 Ağustos 2008 Saat 15:46
SA
Yukarı Dön
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı erdal_sert Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Ağustos 2008 Saat 20:36
Tekrar Selam,

Yapmam gereken o bahsi geçen SP de bazi tablolara update ve delete lerde kendi trigger larimi disable etmek olacak, yani Netsis'in kendi flow'una etkim olmaz.

AyGuMuS , evet bende kendi prefix lerimi kullanirim hep ve onlarin da bir haritasini tutuarim ki ne neden iliskisi unutulunca elde doküman olsun.

BU arada sunu çok merak ettim;

Netsis neden butür stok kodu yada cari kod degisikliklerinde, düzgün ve ince planlanmis bir relation mantigi ile child table'lari built-in bir sekilde güncellemiyorda, böyle tek tek tablo tablo gezip stok kodu degistiriyor ?

O SP yi inceledim de orda degisiklik yapilan tablolarin çogunun stok tablosu ile bir relation'u yok, bu durum ayni zamanda join'li t-sql'ler de yada benzer nesnlerde performans sorununa sebep olmaz mi ?

Benmi yanlis düsünüyorum ?

Yukarı Dön
AyGuMuS Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Puanlar: -5
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı AyGuMuS Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2008 Saat 08:48
Senin bu sorun Stok Kodu Degisikligi ile alakali bir istegi aklima getirdi... Istekde Planlanan bilesen degisikligi ile alakali yapilan bir degisiklik üzerine Stok Kodu degisikligi yapilip,bu degisiklik geri alindiginda ilk stok kodunu geri getiriyordu hatirladigim kadariyla... Dedigin gibi burada tablo tablo gezip STOK-KODU alanlarin Update edilmesi ve 1-2 tabloda unutulmasi neden olmustu... Düzelttiler ama bende bayaa ugrasmistim..

Ne yazikki yazilim tamamen tercih ve bilgi meselesi, acelenden yada o anki bilgi seviyesinden dolayi o an mantikli gelip yazilan kodlar sonradan mantiksiz yada daha basit br yöntemle yapilacagi görülse bile hemen geri dönmek o kadar kolay olmayabiliyor...

Netsis program tarafinda büyük degisikliklere girdi ancak database yapisi hala yanilmiyorsam 2000 li yillardaki mantik üzerine kurulu. Yakin bir zamanda database tarafinda da büyük çapli bir degisiklik yapilacagini ümit ediyorum...
SA
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2008 Saat 09:32
Bende bu stok kodu degisikligi problemini Maliyet Muh. de yasadim. Su an da da sanirim aynen devam ediyor problem, Hammadde kodunu degistirdiginizde;
MM de Hammadde kullanim raporlarinda, sarf raporlarinda o hammadde yi artik göremiyorsunuz.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu İzle

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Bu Sayfa 0,789 Saniyede Yüklendi.