ERP Nedir? | Türkiye'nin ERP Forum Platformu Ana Sayfa
Forum Anasayfa Forum Anasayfa > ERP Temel Paketler > ERP Üretim Modülü
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - Yan ürün islemler
  SSS SSS  Forumu Ara   Etkinlikler   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ERP Nedir? Enterprise Resource Planning nasıl çalışır? İş süreçleri ile ilgili tüm soru ve cevapları ERPNe.org'da.

Ülkemizde hızla gelişmekte olan ERP yazılım sektörümüzün, Yerli ve Yabancı ERP işlemlerinin tanıtımı ve kullanıcılarının buluşma noktası olması hedefiyle kurulan sitemize hoş geldiniz.

Ülkemizdeki Ne.org konseptinde bir ilk olarak yayın hayatına başlayan ERPNe.org, Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımlarını kullananların bilgi kaynağı/Portal olmak amacı ile kurulmuştur.

Genellikle yurt dışında büyük üreticiler tarafından geliştirilen SQL, Delphi, ASP, CSharp gibi teknolojilerin anlatıldığı sitelerin kullandıkları (WhatisSQL, WhatisASP) (Ülkemizde Netsis Nedir, Mikro Nedir, SAP Nedir yada Logo Nedir gibi kullanıcı sorularına) Ne ve nedir konseptinde yeni bir açılım olmasını da hedefleyen ERPNe.ORG' un, ülkemizin uluslararası ERP sektörü içinde hak ettiği yeri almasında ve ERP ürünlerini kullananların bir araya gelerek Yerli ERP'nin gelişmesine katkı sağlayacakları önemli bir kilometre taşı olacağı düşüncesindeyiz.

Yan ürün islemler

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Topic Seçenekleri Topic Seçenekleri
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 590
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Yan ürün islemler
    Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 Saat 15:23
Netsis üzerinde yan ürünleri nasil takip ediyorsunuz ?

Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Puanlar: 3513
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 09 Mart 2012 Saat 15:49
bunun ile ilgili netsis çalisma yapiyor su anda
Netsisden vazgeçemiyorum. Beni engelliyor..
Yukarı Dön
tlosfethiye Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 9
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı tlosfethiye Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 Saat 08:56
Merhaba,
Yan ürün ne demek, biraz açiklar misiniz,
bilgilenelim
Recep TEKE
ASR Danişmanlik
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 Saat 16:43
süt kullanarak, yogurt yapiyorsunuz bu sirada krema çikiyor,

normalde kremayi satabiliyor ya da baska bir ürün için kullanabiliyorsunuz. yan ürün bu tarz ürünler için geçerli, un üretirken kepek çikmasi gibi veya.,

Maliyet muhasebesinde su sekilde bir paramete vari bunun kullanim sekli nasil,

stok kartinin satis fiyati mi, yoksa faturalardaki satis fiyatlari mi neyi baz aliyor?

Yan Ürünün Ortalama Satis Tutari Mamul Maliyetinden Düsülecek

Yan ürün, üretimin nihai amaci olmayan, üretim asamalarinda yan ürün olarak çikan ve satisi da yapilabilen üründür. Eger kurulusunuzun üretim safhalarinda yan ürün olarak olusan ürünler varsa ise ve bu yan ürünlerin mamul ürünleri gibi satislari yapiliyorsa bu parametre sizinle ilgili olacaktir.

Bu saha, maliyet hesaplamalarinda yan ürünlerin satis tutarlarinin bagli olduklari yarimamul/mamulün, maliyet toplamlarindan düsülmesini saglar. Isaretlendigi durumda, hesaplanan yarimamul/mamul maliyeti toplam tutarindan, yan ürünlerin satis tutarlari çikarilir. Bu tercih ile yarimamul/mamulün maliyet degerleri düsürülmüs olur.

Ayrica bu parametre isaretlendiginde o yan ürünün maliyeti, ortalama satis fiyati olarak kabul edilecektir.

Örnegin;  Bugdaydan irmik üretimi sirasinda yan ürün olarak kepek çikmaktadir. Irmik olusturma safhasinin bir maliyet ana kodu olarak tanimlandigini düsünürsek, parametrenin isaretlenmesi ile birlikte, irmigin maliyetinden, kepegin ortalama satis fiyati olarak kabul edilen  maliyeti düsülecektir.

ayrica ambar giris veya dekonttan üretilen stoga - maliyet atip, maliyet muhasebesinin bu - maliyet kadar az hesaplamasi saglanabilir mi ?

+ maliyet atabiliyoruz hammaddeler için.
- maliyeti deniyorum, henüz bir asama kaydedemedim.
Yukarı Dön
bybarone Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Puanlar: 924
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı bybarone Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 10 Mart 2012 Saat 19:25
Güzel ve zorlu bir konuymus ögrenip en yakin zamanda destek verebilmek dilegiyle...
Iyi çalismalar.

Barancan GENÇ

barancan.genc@hotmail.com
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 11 Mart 2012 Saat 16:15
Orjinalini yazan: Conari Conari Yazdı:

bunun ile ilgili netsis çalisma yapiyor su anda

su an basladilarsa 3 yil sürer.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 11:49
Dedikleri
"Bir yillik is planimizda olan "yan ürün" konusu ile birlikte degerlendirilmek..."
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 12:26

Netsis den açiklama olarak su sekilde bir cevap geldi. Ve bu islem benim istedigimi yapiyor. iyi çalismalar.

----------------------------

Yan ürün için,

yan ürünü ambar giris fisi ile giris yapilmali,tipiàUretim,Çikis yeri àstok kodu olmali ve sorulan masraf merkezinde ilgili mamul kodu seçilmeli.

Örnegin yan ürün kaymak olsun, ana ürün yogurt,o zaman ambar giris fisi kaymak ürünü için girilmeli ancak çikis yerinde stok kodu olarak yogurt seçilmeli.

Ayrica yan ürün için dikkat edilmesi gereken diger noktalar:

• Maliyet paramatlerinden bir gider yerine YAN URUN olarak bir gider çesidi açilacak
  • Yan ürünün çiktigi ana grup için (yani kendisinden yan ürün olusan mamül ve yarimamüller) Ana grup kaytlarindaki "yan ürün ortalama satis tutari mamul maliyetinden düsecek"  parametresi isaretlenecek -bu parametre sayesinde maliyetten çekiyor.
  • Yan ürünler için mamül grup kodlari olarak tanimlanacak -hangi safhaya aitse o anagrup kodu altinda olmali-. Bu tanimlamada, bir yan ürün için ilgili hesap kodlari girilecek (157-710 vs) ve yan ürünün YAN URUN gider yeri için yazilan yansitma hesabi için örnek olarak 711-01-001 kullanilacak. Bu hesap ayni zamanda hm yansitma hesabi olacak.
  • Ilgili mamül ve yarimamüller için Mamül grup kodu tanimlamalarinda yine YAN URUN gider yeri için yazilan yansitma hesabina ayni 711 hesap yazilacak
  • Eger yan ürünler satilmiyorsa, maliyet bilgi girisinden 30.12.2078 tarihine yan ürünler için ortalama satis fiyati girilmelidir. Bu durumda program yari mamül ve mamül maliyetinden geri çekmeyi bu degerler üzerinden yapacaktir
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 12:27
örnek sonuç kayidi ;

Maliyet Türleri    Maliyet Degerleri
Üretim Miktari    1.000,00
Hammadde Miktari    0,00
Hammadde Sarf Tutari    0,00
Isçilik    10.000,00
Enerji    0,00
Amortisman    0,00
Yardimci Servis    0,00
Yedek Parça    0,00
YAN URUN    -7.000,00
Ambalaj    0,00
Yari Mamul Sarfi    0,00
Aylik Maliyet Fiyati    3,00
Ortalama Maliyet    3,00
Bakiye Stok Miktari    1.000,00
Satis Tutari    0,00
Satis Miktari    0,00
Ortalama Satis Fiyati    0,00
Iade Miktari    0,00
Iade Tutari    0,00

Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 13:49
simdik siz burda yogurt üretiyorsunuz diyelim, yan ürün ise kaymak..

kaymak yogurda göre çok pahali bir ürün bunun maliyetini nasil hesaplatiyorsunuz?

veya geri dösümü olan bir ürün, tekrar hammadde olarak kullaniliyor diyelim?
Yukarı Dön
jung Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 13
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı jung Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 14:06

500 milyarlik soru geldi :)

Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 16:21
yan ürünlerin maliyetini, ort. satis fiyati üzerinden aliyoruz. genel kabul bu yönde.

tekrar hammadde olarak kullaniliyor olsaydik yine ayni deger üzerinden kullanilacakti.

su an için krema çikiyor ve fiyati 7 lira (piyasaya göre belirlenen rakam bu, ön kabul) . bu fiyati da ürün maliyetlerinden düsüyoruz.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 17:07

Peki bu Uygulama, mevzuata uygunmudur.

Üretim takibini nasil yapiyorsunuz? 100 kg yogurt ürettim 10 kg krema çikar diye bir mantik mi var?
Yine bu durumda kremayi satarken ne kar ne zarar yapiyorsunuz. Maliyet=satis fiyati çünkü.
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 17:22
kremanin tamami kar oluyor, sonuçta üretim için ekstra bir islem yok.
100 kg yogurt ürettim 10 kg krema çikar diyebiliyoruz,
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Mart 2012 Saat 17:32
kremanin tamami nasil kar oluyor anliyamadim.
Sistem olarak satis fiyatini olusan kremanin maliyedir diye krema girisine yüklemiyormusunuz? kremayi satmasaniz ve 10 kg krema üretmis olsaniz elinizde degeri 70 TL olan stok bulunmayacakmi?

Tamamini kar olarak göstermeniz için iz bedel ile stoklara almaniz gerekir.
Yukarı Dön
rhan Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı rhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13 Mart 2012 Saat 08:01
adi üstünde yan ürün, ekstra bir çaba göstermeden üretildigi için tamami kar olmus oluyor,
eger satarsaniz 7 lira, üretimde kullanirsaniz da 7 lira üzerinden kullaniyorsunuz.

üretimde çikan ürün yogurt oldugu için bütün maliyet onda toplaniyor, krema yi da satabiliyorsak ürün maliyetinden düsüyoruz.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 13 Mart 2012 Saat 11:14
anlatamadim, stok maliyeti olarak satis fiyatini yüklemiyormusunuz?
simdi dönem sonu olsa ve kremayi satmamis olsaniz stok envanterinde nasil çikacak?
Yukarı Dön
vitoayhan Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 33
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı vitoayhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2012 Saat 09:58
bu baslik altinda degerlendirmenin mümkün olacagini düsündüm. Arkadaslar bizde 7 tane enjeksiyon makinesi var. 4 tanesi plastik enjeksiyon. 3 tanesi zamak enjeksiyon. enjeksiyon teknolojisi konusunda bilgi sahibi olanlar bilir. enjeksiyon makinelerinde kalip yolluklari vardir. bizde 2 türlü yolluk var. 1. si zamak yolluk, ki bu yolluk hiçbir kirma islemi olmadan direkt ilk madde olarak kullanilabiliyor. 2. si plastik yolluk. bu ise kirma sonrasinda prosese dahil edilebiliyor. yani ben 500 gr zamak kullanarak zamak özlü ürün ürettigimde, 200 gram üründe kaliyor. 300 gram ise tekrar çevrime giriyor. hatta stoklamiyoruz bile. direk yollugu ayirip arkadaslarimiz havuza atiyor. eritiyor yollugu tekrar.
plastikte ise çikan yolluk kirmaya giriyor. sonra prosese dahil ediliyor. ben bunu reçetede su sekilde çözdüm. dogru bir yöntemmi bilemiyorum.
zamak özlü ürün reçetesine 500 gram zamak hammadde giydirdim. -300 gram bir baska zamak hammadde satiri olusturdum. plastikte, çikan yolluga bir yarimamul kodu olusturdum. bu yarimamülü eksi deger ile reçeteye giydirdim.her üretimde bu yari mamul stogu artmaktadir. bu yari mamulu hammadde plastigin reçetesinin altina bilesen olarak ekledim. kirma islemi yapildiginda hammadde plastik miktari artmaktadir. Sizce bu çözüm dogru bir çözümmüdür?
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2012 Saat 15:50
ayni Enjeksiyon makinasi durumu bendede var. ben bu isi çözemedim, maliyet muh. de var. ve sikintili . kirma ürünün durumu, kullanimi ve stok takibi bizde yapmayi beceremiyoruz. zamak yolluk ne bilmiyorum ama 6 tane enj. makinasinda plastik üretiyoruz. ve hatali basilan ürünler kiriliyor, ayrica yolluklarda biriken takozlarda kullanilamadigi için hurda durumunda.
Yukarı Dön
vitoayhan Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 33
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı vitoayhan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26 Aralık 2012 Saat 18:48
Ben örnek bir ürün olusturdum. D-101 adinda. ürünün hammadde reçete ihtiyacini 500 olarak belirledim. ürünün net gramaji 200 gr. sonra -300 gram olarak yolluk kodlu bir ürün tanimladim. üretim sonu kaydi yaptigimda yolluktan -300 çikis oldu ama, yollugun bakiyesi artti. yolluk dedigim kodu da, plastik hammaddesi altina bilesen olarak ekledim. handikap su ki, stokta olusan yolluk ürününü stoga üretim olarak kaydetmiyor, D-101 e tüketildi olarak kaydediyor. Onun nelere yol açacagi konusunda herhangi bir fikir üretemiyorum. aslinda netsis bir sonraki gelistirmesinde reçeteye - olarak girilen bileseni yan ürün olarak algilasa, ve üretim kaydi olustursa sorun çözülecek gibi geliyor bana. Ama tabi bu sadece stok tarafindan bakilinca böyle. maliyet isin içine girerse ne olur açikçasi kestiremiyorum...
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu İzle

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Bu Sayfa 0,477 Saniyede Yüklendi.