ERP Nedir? | Türkiye'nin ERP Forum Platformu Ana Sayfa
Forum Anasayfa Forum Anasayfa > ERP İnsan Kaynakları > Personel Diğer Sorular
  Aktif Konular Aktif Konular RSS - 4857 Is Kan.30.Maddesine Göre Özürlü çalistirma
  SSS SSS  Forumu Ara   Etkinlikler   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

ERP Nedir? Enterprise Resource Planning nasıl çalışır? İş süreçleri ile ilgili tüm soru ve cevapları ERPNe.org'da.

Ülkemizde hızla gelişmekte olan ERP yazılım sektörümüzün, Yerli ve Yabancı ERP işlemlerinin tanıtımı ve kullanıcılarının buluşma noktası olması hedefiyle kurulan sitemize hoş geldiniz.

Ülkemizdeki Ne.org konseptinde bir ilk olarak yayın hayatına başlayan ERPNe.org, Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımlarını kullananların bilgi kaynağı/Portal olmak amacı ile kurulmuştur.

Genellikle yurt dışında büyük üreticiler tarafından geliştirilen SQL, Delphi, ASP, CSharp gibi teknolojilerin anlatıldığı sitelerin kullandıkları (WhatisSQL, WhatisASP) (Ülkemizde Netsis Nedir, Mikro Nedir, SAP Nedir yada Logo Nedir gibi kullanıcı sorularına) Ne ve nedir konseptinde yeni bir açılım olmasını da hedefleyen ERPNe.ORG' un, ülkemizin uluslararası ERP sektörü içinde hak ettiği yeri almasında ve ERP ürünlerini kullananların bir araya gelerek Yerli ERP'nin gelişmesine katkı sağlayacakları önemli bir kilometre taşı olacağı düşüncesindeyiz.

4857 Is Kan.30.Maddesine Göre Özürlü çalistirma

Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Topic Seçenekleri Topic Seçenekleri
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Durum: Aktif Değil
Puanlar: 3513
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: 4857 Is Kan.30.Maddesine Göre Özürlü çalistirma
    Gönderim Zamanı: 28 Ağustos 2008 Saat 13:50

Netsiste bunun ile ilgili bir çalisma varmidir. Ben dökümanlarda göremedim. Temmuz da yürürlüge girmis.

Bilindigi üzere, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanununun 30 uncu maddesinin 10 uncu fikrasinda, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarin üstünde özürlü, eski hükümlü ve terör magduru çalistiran isverenlerin kontenjan fazlasi isçiler için özürlü ve eski hükümlü çalistirmakla yükümlü olmadiklari halde özürlü çalistiran veya çalisma gücünü % 80’den fazla kaybetmis özürlüyü çalistiran isverenlerin bu sekilde çalistirdiklari her bir özürlü için 506 sayili Sosyal Sigortalar Kanununa göre ödemeleri gereken isveren sigorta prim hisselerinin % 50’sinin kendilerince, % 50’sinin ise Hazinece ödenecegi hükme baglamis ve sözkonusu hükmün uygulanmasina iliskin usul ve esaslar devredilen Sosyal Sigortalar Kurumu Baskanliginin 5/12/2003 tarihli, 16-303 Ek sayili ve 9/3/2005 tarihli, 16-331 Ek sayili Genelgeleri ile açiklanmistir.
Bu defa, 4857 sayili Is Kanununun 30 uncu maddesi, 26/5/2008 tarihli ve 26887 sayili Resmi Gazetede yayimlanan 5763 sayili Is Kanunu ve Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 2 nci maddesi ile degistirilmis olup, anilan maddenin;
birinci fikrasinda;
“Isverenler, elli veya daha fazla isçi çalistirdiklari özel sektör isyerlerinde yüzde üç özürlü, kamu isyerlerinde ise yüzde dört özürlü ve yüzde iki eski hükümlü isçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarina uygun islerde çalistirmakla yükümlüdürler. Ayni il sinirlari içinde birden fazla isyeri bulunan isverenin bu kapsamda çalistirmakla yükümlü oldugu isçi sayisi, toplam isçi sayisina göre hesaplanir.”
dördüncü fikrasinda;
“Yer alti ve su alti islerinde özürlü isçi çalistirilamaz ve yukaridaki hükümler uyarinca isyerlerindeki isçi sayisinin tespitinde yer alti ve su alti islerinde çalisanlar hesaba katilmaz.”
altinci fikrasinda ise;
“Özel sektör isverenlerince bu madde kapsaminda çalistirilan 17/7/1964 tarihli ve 506 sayili Sosyal Sigortalar Kanununa tabi özürlü sigortalilar ile 1/7/2005 tarihli ve 5378 sayili Kanunun 14 üncü maddesinde belirtilen korumali isyerlerinde çalistirilan özürlü sigortalilarin, ayni Kanunun 72 nci ve 73 üncü maddelerinde sayilan ve 78 inci maddesiyle belirlenen prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin tamami, kontenjan fazlasi özürlü çalistiran, yükümlü olmadiklari halde özürlü çalistiran isverenlerin bu sekilde çalistirdiklari her bir özürlü için prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan sigorta primine ait isveren hisselerinin yüzde ellisi Hazinece karsilanir. Isveren hissesine ait primlerin Hazinece karsilanabilmesi için isverenlerin çalistirdiklari sigortalilarla ilgili olarak 506 sayili Kanun uyarinca aylik prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi ve sigortalilarin tamamina ait sigorta primlerinin sigortali hissesine isabet eden tutari ile Hazinece karsilanmayan isveren hissesine ait tutarin ödenmis olmasi sarttir. Bu fikraya göre isveren tarafindan ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna yapilacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammi, isverenden tahsil edilir. Hazinece karsilanan prim tutarlari gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarinda gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alinmaz. Bu fikranin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Maliye Bakanligi ile Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi ve Hazine Müstesarligi tarafindan müstereken belirlenir.”
hükümlerine yer verilmistir.

Örnek 1- (C) Kollektif Sti.’nin is kazasi ve meslek hastaligi prim nispetinin (2), çalistirdigi toplam sigortali sayisinin 100 ve bu sigortalilardan 7 sinin özürlü oldugu ve her bir özürlü sigortalidan dolayi Kuruma bildirilen SPEK tutarinin 800,00 YTL oldugu varsayildiginda,
Tesvik dikkate alinmadan özürlü sigortali için ödenmesi gereken sigorta prim tutari;
Isveren Hissesi : 34 (prim nispeti) - 14 (sigortali hissesi) = % 20
800,00 YTL x 20 / 100 = 160,00 YTL
Sigortali Hissesi: 800,00 YTL x 14 /100 = + 112,00 YTL
Toplam ödenecek prim: 272,00 YTL
* Kontenjan dahilinde çalistirilan 3 özürlü sigortalinin her biri için,
Hazinece karsilanacak olan tutar; (1/7/2008-31/12/2008 dönemi için SPEK aylik alt siniri: 638,70 YTL)
SPEK alt siniri x Isveren Hissesi/100 = Hazinece karsilanacak tutar
638,70 YTL x 20/100 = 127,74 YTL
Isverence ödenecek tutar;
(Isveren Hissesi - Hazinece Karsilanacak Olan Tutar) + Sigortali Hissesi
(160,00 YTL - 127,74 YTL) + 112,00 YTL = 144,26 YTL olacaktir.
* Kontenjan fazlasi olarak çalistirilan (7 – 3) = 4 özürlü sigortalinin her biri için,
Hazinece karsilanacak olan tutar;
SPEK alt siniri x Isveren Hissesi x % 50 = Hazinece karsilanacak tutar
638,70 YTL x 20 / 100 x 50 / 100 = 63,87 YTL
Isverence ödenecek tutar;
(Isveren Hissesi - Hazinece Karsilanacak Olan Tutar) + Sigortali Hissesi
(160,00 YTL – 63,87 YTL) + 112,00 YTL = 208,13 YTL olacaktir.
Netsisden vazgeçemiyorum. Beni engelliyor..
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Puanlar: 136
Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 Saat 12:03
Merhabalar,
Evet çalismalar yapildi.Suanda destekleniyor.Fakat kisinin eksik günü oldugunda e-bildirgede sorun yasaniyor.Buda suanda yapim asamasinda.Ama eksik gün yoksa suanda sistemde sorunsuz olarak son yasal degisikliklerin hepsi destekleniyor.Hatasiz sekilde e-bildirge gönderilebiliyor.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 Saat 13:56

Netsisteki Uygulama hakkinda biraz bilgi verebilirmisin.

Özürlü personelden SSK isvereni eksik hesaplamasi için nasil bir süreç izlenecek Netsiste.

Sitede bunun ile ilgili bir döküman bulamadim.

Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29 Ağustos 2008 Saat 14:24

Programda;

Sakatlik terkinden yararlanacak sicil kartlarinda
1-Indirim dilekçesi isaretli olacak ve derecesi belirtilecek
2-Terkin sayfasinda hangi terkinden faydalaniyorsa seçilip oran girilecek.,
3-Sabit karttaki kanun numarasi sahasina ilgili kanun numarasi girilecek.
Madde 30 %100 terkin için 14857
Madde 30 %50 terkin için 54857
Madde 20 için kanun noya 4447 yazilmasi gerekiyor
E-bildirge yada prim hizmet belgesinde bu degerlerin düsülmemis halleri gelecek.Ssk nin istegi bu yönde.

Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 Saat 09:46
Tesekkürler.
SSK türünde bir degisiklik yok mudur. AYri bildirge verebilmek için.
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 Saat 10:29
Selamlar,
E-bildirge iki sekilde alinacak.Sabit kartta ssk türünde degisiklik olmayacak fakat e-bildirge alinirken kanun no kisiti verilerek ve kanun no kisiti olmaksizin alinacak.
Eger itibari hizmet varsa birde onun için ayni sekilde alinacak.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 01 Eylül 2008 Saat 10:34

Eyvallah.

Seti güncelleyelim. Denemeleri yapalim.

Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 Saat 16:46
Selam,
E-Bildirgede, 4857 Madde ile ilgili bir seçim ibaresi yok. 5073 ile ilgili var??

1-Indirim dilekçesi isaretli olacak ve derecesi belirtilecek dedigin Sakatlik Derecesimidir.
Yoksa terkin sayfasindaki Oran midir.
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 03 Eylül 2008 Saat 17:16
Kusura bakmayin hatali yazmisim özel kanun no kisitini aylik prim hizmet belgesinde veriyoruz.
E-bildirge kartta bulunan kanun numarasina göre kirilimli olusuyor zaten.
Derecesinden kastim sakatlik derecesidir.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 11:12
Verdigin Cevaplar için Tesekkürler,  @Kelebek.
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 12:13
Rica ederim..
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 15:57
Son bir sey daha, bu islemleri yaptiktan sonra Kisinin bordrosunda olsun, Aylik Prim hizmette olsun rakamlari % 22,8(bize göre) olarak görüyorum.
Ayrica düsmüs haline Yatay Bordroda ulasamiyorum. Bu düsmüs halini Entegre edip gider yazmam lazim sonuçta.
???
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 17:00
Aylik prim hizmet belgesinde ssk düsülmemis rakamlari istedigi için düsülmüyor.Fakat yatay bordroda tüm kanunlarla ilki alanlar basilacak sahalara eklendi diye biliyorum.Yani o sahalari ayri bastirdiginizda tutarlari izleyebiliyor olmaniz lazim.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 17:14

OK, Diger Alanlar var Ama ne biliyim bir garip geldi bana SSK isveren kesintisini bordro altinda da eksik göstermesi lazim diye düsünüyorum.

Peki Bu tutarlar Nerde takip edilecek Muhasebe de veya takip etmeye gerek varmi?
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 04 Eylül 2008 Saat 18:22

Bu konuda Netsise geçilmis oldukça istek var.En kisa sürede raporlarda bu degisikligi saglayacaklardir.

Terkin tutarlarinin muhasebeye aktarilmasi saglanmakta fakat kontrol için gider tahakkukunda görünen ssk primi ile indirimden faydalanan çalisanlarin ssk lari aradaki farkin muhasebe tarafindan görünmesini saglamak için raporlarda yapilacak bu degisikligi beklememiz lazim.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 05 Eylül 2008 Saat 11:08

Artik Mahsuptan Mecbur kendimiz düsecez herhalde.

SSK isveren Tutari - Terkin
360 Ödenecek SSK Pirimi - Terkin.
Çünkü bunlari Entegre Etmiyor.

Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 Saat 10:22

Merhabalar,

Yatay bordro ve icmal zarfinda toplam ssk tutari, terkin tutari ve terkin düsülmüs ssk tutari alanlarinin basimi desteklendi.Netsis ftp sindeki dosya güncel.
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 Saat 11:12

Sagol, @Kelebek Sabah bende kontrol ettim ve dosyayi almistim. Ama bunlara bakmadim kontrol ediyorum.

Entegrasyonuda ayarlasalar iyi olacak.

---
Yok Maalesef Yatay bordroda bu dedigin farklar.
4.0.12.2684

Düzenleyen Conari - 12 Eylül 2008 Saat 11:24
Yukarı Dön
kelebek Açılır Kutu İzle
Üye
Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı kelebek Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 Saat 13:18

a4 olarak deniyorsunuz degil mi?

Bu arada entegrasyon zaten saglaniyor.
Detay kod girisinde 5-6, 5-7, 5-8, 5-9, 5-10 alanlari var terkini entegre eden.

Düzenleyen kelebek - 12 Eylül 2008 Saat 13:19
Yukarı Dön
Conari Açılır Kutu İzle
Kidemli Üye
Kidemli Üye
Simge

Mesaj Seçenekleri Mesaj Seçenekleri   Teşekkürler (0) Teşekkürler(0)   Alıntı Conari Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 12 Eylül 2008 Saat 13:28
Orjinalini yazan: kelebek kelebek Yazdı:

a4 olarak deniyorsunuz degil mi?

Bu arada entegrasyon zaten saglaniyor.
Detay kod girisinde 5-6, 5-7, 5-8, 5-9, 5-10 alanlari var terkini entegre eden.

Tamam varda bunlari düsmeden yazmiyor.
SSK isveren(720) ve Prim(361) düsmeden geliyor.
Demek istedigim bu.

Bu arada Yatay  Bordroyu A4 Alamam ki? Yatayda göstermiyor.
Zarflarda veriyor.
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz Sayfa  12>
  Konu Paylaş   

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu İzle

Forum Software by Web Wiz Forums® version 11.10
Copyright ©2001-2017 Web Wiz Ltd.

Bu Sayfa 0,676 Saniyede Yüklendi.